De 48ste Internationale Chemie Olympiade werd oorspronkelijk georganiseerd in Pakistan. Door de negatieve reisadviezen in vele landen, waaronder ook België, hebben heel wat landen hun deelname geannuleerd. Samen met onze Waalse collega's hebben we begin 2016 eveneens onze deelname afgezegd en zijn we op zoek gegaan naar een volwaardig alternatief voor onze Vlaamse en Waalse laureaten. Zou kwamen wij uit bij het London International Youth Science Forum (LIYSF) dat doorgaat van 27 juli tot 10 augustus 2016.

Pakistan heeft begin februari beslist om de organisatie van IChO te Karachi niet langer financieel te steunen en de Pakistaanse organisatoren hebben uiteindelijk IChO gecanceld. Begin maart werd aangekondigd dat IChO2016 verplaatst werd naar Tbilisi in Georgië. Heel wat landen, waaronder België, blijven echter bij hun standpunt om in 2016 niet deel te nemen aan IChO en voorzien een alternatief.

 

  

Het thema van het LIYSF dit jaar is "Great Scientific Discoveries". Op het programma staan heel wat wetenschappelijke uiteenzettingen die worden gegeven en begeleid door prominente wetenschappers. Het programma kan door ons nog worden bijgestuurd, waardoor wij extra aandacht kunnen besteden aan bijkomende chemie sessies. Ook zijn er een aantal interessante bezoeken gepland zoals de universiteiten van Oxford en Cambridge, de musea ScienceMuseum en Natural History Museum en bedrijfsbezoeken zoals Airbus, Roll Roys ... Eveneens wordt er aandacht besteed aan het maken van een wetenschappelijke poster en hoe je deze voorstelt.

Voor meer informatie over dit evenement, klik hier.

De Vlaamse deelnemers zijn: Yannick Ureel en Alexandre Pavlov. Zij maakten voor het KVCV een blog van hoe het hen vergaat op het LIYSF 2016. Klik hier om deze te volgen.
Eveneens hebben zij ons een video bezorgd. Klik hier om deze te bekijken.