De Vlaamse Biologie Olympiade of VBO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische vragen en praktische oefeningen over biologie beantwoorden.

De VBO bestaat uit 3 rondes. Na elke ronde bepaalt de jury het selectiepercentage om door te gaan naar de volgende. De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en staat onder toezicht van de vakverantwoordelijke biologie. In de tweede ronde strijden een 200-tal deelnemers voor één van de 17 finale plaatsen. Deze beide rondes worden centraal georganiseerd. De twee besten van de finale worden afgevaardigd naar de Internationale Biologie Olympiade of IBO. Tijdens de proclamatie ontvangt elke finalist mooie prijzen en wordt de IBO afvaardiging bekendgemaakt.

Alvorens leerlingen in te schrijven, lees je best het wedstrijdreglement door hier rechts in het menu te klikken op "Algemeen reglement".

Elke ronde vraagt een bepaalde voorkennis, die je kunt nalezen door hier rechts in het menu te klikken op "Te kennen leerstof". De vragen van de eerste ronde kun je bekijken onder wedstrijdvragen of oefenen kan op usolv-it

Hieronder vind je van het verloop. Klik eveneens rechts in het menu voor meer uitleg over elke fase.

  

Overzicht 31ste jaargang, editie 2020
IBO 2019
voor meer info en video, klik hier.
Inschrijvingen       vanaf 1 september 2019 tot 13 januari 2020                                   
Eerste ronde   29 januari 2020  
Tweede ronde   11 maart 2020  
Stage   6 tot 9 april 2020 AFGELAST omwille van coronavirus  
Finale   25 april 2020  
Proclamatie   24 mei 2020 om 15 uur  
IBO te Nagasaki (Japan)   3 tot 11 juli 2020