De Vlaamse Fysica Olympiade of VFO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische vragen en praktische oefeningen over fysica beantwoorden.

De VFO bestaat uit 3 rondes. Na elke ronde bepaalt de jury het selectiepercentage om door te gaan naar de volgende. De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en staat onder toezicht van de vakverantwoordelijke fysica. In de tweede ronde (provinciaal georganiseerd) strijden een 350-tal deelnemers voor één van de 17 finale plaatsen. De finale wordt georganiseerd aan de VUB. De drie besten van de finale worden afgevaardigd naar de Internationale Fysica Olympiade of IPhO. Tijdens de proclamatie ontvangt elke finalist mooie prijzen en wordt de IPhO afvaardiging bekendgemaakt.

Alvorens leerlingen in te schrijven, lees je best het wedstrijdreglement door hier rechts in het menu te klikken op "Algemeen reglement".

Elke ronde vraagt een bepaalde voorkennis, die je kunt nalezen door hier rechts in het menu te klikken op "Te kennen leerstof". De vragen van de eerste ronde kun je bekijken onder wedstrijdvragen of oefenen kan op usolv-it

Hieronder vind je van het verloop. Klik eveneens rechts in het menu voor meer uitleg over elke fase. 
  

Overzicht 32ste jaargang, editie 2020
Klik hier voor meer info over IPhO 2019
Inschrijven   vanaf 1 september 2019 tot 6 januari 2020                                   
Eerste ronde   22 januari 2020  
Tweede ronde   12 februari 2020  
Stage   zaterdagen in maart en april  
Finale   25 april 2020  
Proclamatie   24 mei 2020 om 15 uur  
IPhO te Vilnius (Litouwen)       18 - 26 juli 2020