De Vlaamse Fysica Olympiade of VFO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische vragen en praktische oefeningen over fysica beantwoorden.

De VFO bestaat uit 3 rondes. Na elke ronde bepaalt de jury het selectiepercentage om door te gaan naar de volgende. De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en staat onder toezicht van de vakverantwoordelijke fysica. In de tweede ronde (provinciaal georganiseerd) strijden een 350-tal deelnemers voor één van de 17 finale plaatsen. De finale wordt georganiseerd aan de VUB. De drie beste van de finale worden afgevaardigd naar de Internationale Fysica Olympiade of IPhO. Tijdens de proclamatie ontvangt elke finalist mooie prijzen en wordt de IPhO afvaardiging bekendgemaakt.

Alvorens leerlingen in te schrijven, lees je best het wedstrijdreglement door hier rechts in het menu te klikken op "Algemeen reglement".

Elke ronde vraagt een bepaalde voorkennis, die je kunt nalezen door hier rechts in het menu te klikken op "Te kennen leerstof". De vragen van de eerste ronde kun je bekijken onder wedstrijdvragen of oefenen kan op usolv-it

Hieronder vind je van het verloop. Klik eveneens rechts in het menu voor meer uitleg over elke fase. 
  

Overzicht 31ste jaargang, editie 2019
Klik hier voor meer info over IPhO 2018
Inschrijvingen
      vanaf 1 september 2018 tot 7 januari 2019
                                  
Eerste ronde   23 januari 2019  
Tweede ronde   13 februari 2019   
Finale   27 april 2019  
Proclamatie   26 mei 2019  
IPhO te Tel Aviv (Israël)   7 - 15 juli 2019