De Vlaamse Biologie Olympiade of VBO is een wedstrijd waarin leerlingen, van de derde graad secundair onderwijs, theoretische vragen en praktische oefeningen over biologie beantwoorden.

De VBO bestaat uit 3 rondes. Na elke ronde bepaalt de jury het selectiepercentage om door te gaan naar de volgende. De eerste ronde verloopt online op de school van de deelnemers en staat onder toezicht van de vakverantwoordelijke biologie. In de tweede ronde strijden een 200-tal deelnemers voor één van de 17 finale plaatsen. Deze beide rondes worden centraal georganiseerd. De twee beste van de finale worden afgevaardigd naar de Internationale Biologie Olympiade of IBO. Tijdens de proclamatie ontvangt elke finalist mooie prijzen en wordt de IBO afvaardiging bekendgemaakt.

Alvorens leerlingen in te schrijven, lees je best het wedstrijdreglement door hier rechts in het menu te klikken op "Algemeen reglement".

Elke ronde vraagt een bepaalde voorkennis, die je kunt nalezen door hier rechts in het menu te klikken op "Te kennen leerstof". De vragen van de eerste ronde kun je bekijken onder wedstrijdvragen of oefenen kan op usolv-it

Hieronder vind je van het verloop. Klik eveneens rechts in het menu voor meer uitleg over elke fase.

  

Overzicht 30ste jaargang, editie 2019
Klik hier voor meer info over IBO 2018
Inschrijvingen       vanaf 1 september 2018 tot 14 januari 2019                                   
Eerste ronde   30 januari 2019  
Tweede ronde   20 februari 2019 
Finale   27 april 2019  
Proclamatie   26 mei 2019  
IBO te Szeged (Hongarije)   14 tot 21 juli 2019