Aandacht
De winnaars van een gouden en zilveren medaille kwalificeren zich voor de Vlaamse selectieproef voor de European Olympiad Experimental
Science of EOES (meer info: www.eoes.be).

    

Wanneer:     1 maart 2023, starten tussen 13 en 14 uur, duurtijd 2 uur.

Locatie:        de school van de deelnemers

Inschrijven kan tot 13 februari 2023. 
  

De eerste ronde bestaat uit meerkeuzevragen met 4 alternatieve antwoorden waarvan slechts één juist is. Per vakgebied worden 15 vragen gesteld. De vragen zijn voor alle leerlingen dezelfde, maar worden in een andere volgorde getoond. 

Deze ronde verloopt via het internet en staat onder toezicht van de verantwoordelijke or JON van de school. Het eerlijk verloop van deze ronde kan door de jury worden gecontroleerd door een onaangekondigd bezoek. Ook worden de scores nauwkeurig geanalyseerd. In geval dat fraude wordt vastgesteld, kan aan de school verdere deelname worden ontzegd.

De online toets wordt afgenomen op het platform van usolv-it. De verantwoordelijken kunnen de URL’s of linken downloaden in de leraarmodule van zodra deze beschikbaar (+/- één week voor eerste ronde). Op dat ogenblik ontvangen zij een e-mail met de instructies over het verloop van de eerste ronde.

Hulpmiddelen: Voor chemie wordt een periodiek systeem en nuttige gegevens ter beschikking gesteld en voor fysica een formularium. Er zijn geen hulpmiddelen voor biologie en aardrijkskunde (atlas) toegelaten.

Op basis van een selectiepercentage (jaarlijks bepaald door het JON comité) worden een 200-tal deelnemers geselecteerd voor de tweede ronde. De verantwoordelijken worden per e-mail verwittigd wanneer de resultaten op de website beschikbaar zijn en in het resultatenoverzicht wordt aangegeven wie toegelaten wordt tot de tweede ronde.

Klik hier voor meer informatie over de online afname, zoals de richtlijnen voor leraren en leerlingen, pc vereisten, wat bij netwerk problemen ...

 

Vragen en oplossingen
  • Tijdens de verschillende rondes wordt voor chemie het periodiek systeem en nuttige gegevens ter beschikking gesteld en voor fysica een formularium.
  • Om de vragen met de bijhorende oplossingen van de eerste rondes van de vorige edities te raadplegen, neem een kijkje in onze vragenbank.
  • Oefenen kan op het platform van usolv-it.
Voor tips over hoe meerkeuzevragen oplossen, klik hier.

  

Sfeerbeelden editie 2021
Sint-Godelievecollege Gistel
Sint-Godelievecollege
Gistel
 
Instituut Sint-Vincentius a Paulo Gijzegem 
Sint-Vincentius a Paulo
Gijzegem
 
Sint-Martinusscholen Herk-De-Stad 
Sint-Martinusscholen
Herk-De-Stad
 
Sint-Paulus Campus Hemelvaart Waregem
Sint-Paulus Campus Hemelvaart
Waregem
 
Sint-Michielscollege Schoten 
Sint-Michielscollege
Schoten

Klik op de foto's om ze te vergroten.